Blog
Sign In | Register 
CBO@RD_TE@M Forum Ana Sayfa
KayıtAramaSSSÜye ListesiKullanıcı GruplarıCalendarCalendarGiriş
Welcome
::...Hoşgeldin Ziyaretçi...:: CBO@RD_TE@M.

Forumumuza hoşgeldiniz!!! Forumumuzda iyi vakit geçirmenizi dileriz.Sitemizden yararlanabilmek için üye olmanız gerekmektedir üyelik tamamen ücretsiz olup sadece birkaç dakikanızı almaktadır..Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür eder en kısa zamanda tekrar sizleri aramızda görmek isteriz. CBO@RD_TE@M ÜYE OLUP ARAMIZA KATILMAK İÇİN TIKLAYINIZ...!

YAZILIM nedir ?

Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    CBO@RD_TE@M Forum Ana Sayfa -> Software
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
OnLyAdMiN
• Administrator

MesajTarih: Çrş Nis 30, 2008 8:21 pm    Mesaj konusu: YAZILIM nedir ? Alıntıyla Cevap Gönder

YAZILIM

Bilgisayarlar ikili sistemde çalışan ve kendisine (bir anlamda) emredilen şeyleri yapan bir aygıttır. Ancak kullanıcılar belli konulardaki işlerini bilgisayar aracılığıyla yapacaksa yazılıma ihtiyacı vardır. Yazılım ya da daha dar anlamıyla programlar bilgisayara belli işlemlerin yapılmasını sağlarlar. Örneğin bir muhasebe programı şirketlerin muhasebelerini tutmalarını sağlar. Kayıtlarını girmelerini ve defterlerini çekmelerini sağlar.

Yazılım, sistem yazılım ve uygulama yazılımı olarak ikiye ayrılır.

Yazılım sistemi.

SİSTEM YAZILIMI

Sistem yazılımı; bilgisayar sisteminin çeşitli kısımlarını (donanım ve yazılım) yöneten ve kontrol eden programlardır. Örneğin işletim sistemleri.

Sistem yazılımlarını üç temel gruba ayırabiliriz:

İşletim Sistemleri: İşletim sistemi bilgisayar sisteminin çalışmasını yöneten ve kontrol eden özel yazılımlardır. Donanıma göre özel olarak hazırlanırlar. Örneğin kişisel bilgisayarlarda ve Intel platformunda çalışan Windows işletim sistemi gibi. Bunun dışında MAC bilgisayarları üzerinde farklı işletim sistemi kullanılır.

İşletim sistemleri bilgisayarın çalışabilmesi ve istenen işlemleri yapabilmesi için mutlaka olması gereken yazılımdır. Örneğin bir belgenin yazıcıya gönderilmesi ya da sabit disk üzerinde yapılan işlemler işletim sistemi tarafından ya da kontrolü ile yapılır.

Hizmet Programları: Yardımcı programlar (tools, utilities) olarak da adlandırılır. Bilgisayarda sürekli yapılan işlemleri kolaylaştırmak için hizmet programları kullanılır. Hizmet programları içerisinde veri sıkıştırma programları, yedekleme programları, sabit disk için hizmet programları, anti-virüs programları sayılabilir.

UYGULAMA YAZILIMLARI

Uygulama yazılımlarını da değişik sınıflamalar tabi tutabiliriz:

Ticari yazılımlar: Özellikle işletmelerin ticari işlemlerini (muhasebe, stok vb) yerine getirmek için kullanılan yazılımlar.

Kelime – İşlem Programları: Yazı yazmak amaçlı kullanılır. Günümüzde en popüler kelime işlemci programı, Microsoft Office paketinin bir bileşeni olan Microsoft Word programıdır.

Hesap Tablosu Programları: Bütçe hazırlama, bilimsel hesaplamalar, satış tabloları vb. hesaplama işlemleri yapabildiğimiz programlardır. Günümüzde en popüler hesap tablosu programı, Microsoft Office paketinin bir bileşeni olan Microsoft Excel programıdır.

Veri Tabanı Programları:Kurumsal amaçlı olarak verilerin organize edilmesi ve kaydedilmesini sağlayan yazılımlardır. Günümüzde çok kullanılan veri tabanı programları arasında Dbase, Microsoft Access, FoxPro, Delphi programları sayılabilir.

II. İŞLETİM SİSTEMLERİ

İşletim sistemi, bilgisayarın açılmasıyla birlikte bilgisayar donanım bileşenlerinin uyumlu hale getirilmesini, üzerinde yazılımların çalışmasını sağlayan temel bir yazılımdır. Bilgisayarın donanımı ile uyum içinde çalışan işletim sistemi yazılımları kullanıcıların da bilgisayarı kullanmasını sağlar. Fare, klavye, yazıcı vb bütün bileşenlerin kullanılmasını sağlar.

İşletim sistemleri ilk bilgisayarlarda, bilgisayara özel yazılımlar olarak geliştirilirdi. Ancak özellikle kişisel bilgisayarlar için; işletim sistemleri bütün kişisel bilgisayarlar için kullanılmak üzere standart bir yazılım olarak geliştirildi. Bu alandaki ilk örnek Microsoft tarafından geliştirilen MS-DOS yazılımıdır. MS-DOS işletim sistemi Intel mikroişlemcisine sahip olan kişisel bilgisayarlar için geliştirilmiştir. Zaman içinde grafik kullanıcı arabirimi olmadığı için Windows ortamı olarak kendisini yenilemiştir.

MS-DOS’dan Windows’a, Windows’u da masaüstünden kurumsal sunucu haline (Windows NT ailesi) taşımıştır. Bununla da kalmamış, ünlü Microsoft Office© programıyla çok geniş kitlelere ulaşmıştır. Ofis ve işletim sistemi yazılımlarının yanı sıra, Microsoft, yazılım geliştirme araçlarıyla (diller, derleyiciler, vb) önemli bir pazara sahip olmuştur. Bunların ilk örnekleri BASIC, COBOL ve PASCAL gibi derleyicilerdir.

1990’lı yıllarını da sürekli gelişme içinde geçiren Microsoft, uygulama geliştirme teknolojilerinde de büyük ilerlemeler kaydetmiştir.

Microsoft dışında da işletim sistemi geliştiren şirketler vardır. Örneğin son yıllarda Linux işletim sistemi de kişisel bilgisayarlar ve kurumsal bilgisayarlar için yaygın kullanılan işletim sistemi olmaya başlamıştır.

III. UYGULAMA YAZILIMLARI

Uygulama yazılımları işletim sistemleri üzerinde çalışan ve özellikle belli alanlarda kişilere ve kurumlara çözümler sunan programlardır. Bu yazılımları da değişik kategorilere sokmak mümkündür.

· Programlama Dilleri

· Ofis Yazılımları

Programlama dilleri uygulama geliştirmemizi sağlayan yazılımlardır. COBOL, BASIC, FORTAN gibi programlama dilleri uzun süre kullanılmış ve kurumların yazılım geliştirmesini sağlamıştır. Günümüzde bu alanda Java, Visual Studio .NEt dilleri olan C# ve VB .NET dilleri yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ofis yazılımlarını şu sınıflara ayırabiliriz:

· Sözcük işlemciler.

· Hesap tabloları.

· Veritabanı programları

· Sunu programları.

Sözcük işleme yazılımları temelde yazılı belge üretmek için kullanılır. Ancak çok gelişmiş özellikler vardır. Sitemizde kursu buluna Microsoft Office 2000 yazılımı da entegre bir ofis yazılımdır. Sözcük işleme, hesap tablosu, sunu ve veritabanı uygulamalarına sahiptir.

Başa dön
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    CBO@RD_TE@M Forum Ana Sayfa -> Software Tüm zamanlar GMT +2 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)   

Geçiş Yap: 
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

Community Chest

Download our forum toolbar